Vi använder cookies för att göra din upplevelse bättre. För att följa det nya direktivet om e-integritet, behöver vi be om ditt medgivande att sätta cookies. Läs mer.
Jäst
Jäst är en encellig mikroorganism som förökar sig genom celldelning eller avknoppning. Jästen bryter ner olika sockerarter till alkohol och kolsyra och kan göra detta både aerobt och anaerobt dvs med eller utan tillgång till syre. Under jäsningen bildas också en mängd olika ämnen som bidrar till dess smak- och doftkaraktär. En lyckad jäsning förutsätter bra hygien, dvs renlighet är en dygd och det uppnår man med de produkter som vi tillhandahåller, samt en bra jäst. För öl bör jäsningen ske inom lämpligt temperatur span. Principen vid underjäst öl dvs Lager med stilar så som Pilsner, Bock, Helles, Dunkel och Märzen, väljer man en lagerjäst och jäser vid cirka 10-12 °C, medan man för överjäst öl dvs Ale med stilar så som Pale ale, IPA, Saison, Trippel, Dubbel, Porter och Stout, använder man då en alejäst och jäser vid cirka 20 °C. Inom varje ölstil finns ett antal olika jäststammar. Man väljer lämpligen en jäst som passar den ölstil man avser brygga. Jäst som inte skall användas omedelbart bör förvaras i kylen. För mjöd har vi även en hel del jäst som är lämplig, vill man inte använda de klassiska mjödjästen har vi flera vin och öljäster som passar utmärkt att göra mjöd på. För Vin har vi ett bra utbud av av torrjäst från bland annat Lalvin samt vår egna vitvins samt starkvinsjäst. När det kommer till flytande färsk jäst har vi både från white labs samt så gott som hela Edelmans jästsortiment. Vi har även ciderjäst, både torr samt flytande.