Vi använder cookies för att göra din upplevelse bättre. För att följa det nya direktivet om e-integritet, behöver vi be om ditt medgivande att sätta cookies. Läs mer.
FAQ
Jag har glömt mitt lösenord, hur får jag ett nytt?
Klicka på länken
Glömt Lösenord och fyll i din mailadress i fältet. Klicka sedan på Skicka. Om din mail är registrerad så kommer du att få en länk för att nollställa ditt lösenord.
Vad kostar frakten?
Vid val av standardleverans tillkommer en fraktavgift på 69:- för Schenker eller 79:- för Postnord. Vi använder oss av enhetsfrakt vilket gör att frakten är detsamma oavsett hur mycket du beställer. Om du däremot väljer hemleverans med Schenker eller Postnord tillkommer en fraktavgift på 169/199 kr respektive 295 kr. Om du väljer att betala mot postförskott tillkommer även en avgift på 100 kr. Väljer du fakturabetalning tillkommer en avgift på 15 kr. Vi förbehåller oss rätten att skicka lättare paket (<500 gram) med Postnords Varubrev.
Varför ber ni om mitt personnummer?
Vi ber om ditt personnummer av två anledningar. I ett första steg så är det för att hämta din adress från folkbokföringen vilket gör att du slipper skriva i den själv. Detta är helt valfritt och finns enbart för våra kunders bekvämlighets skull. I ett andra steg så ber vi om ditt personnummer i det fallet du har valt fakturabetalning. Då skickar vi enbart till din folkbokföringsadress.
Varför kan jag inte logga in på mitt konto?
Det kan bero på att vi uppgraderat vårar system hösten 2012. Om du har ett gammalt konto så kan ditt lösenord ha för få tecken (5 eller mindre). Du kan då gå till Glömt ditt lösenord? sidan och skapa ett nytt lösenord som har minst 6 tecken.
Hur hittar jag OCR-nummer på min faktura?
Vi använder oss inte att OCR-nummer. Vid betalning av faktura så ska du märka betalningen med fakturanumret som står högst upp på fakturan.
Jag kan inte betala med kort. Vad är Verified by VISA eller Secure by MasterCard?
Verified by VISA och Secure by MasterCard är till för din säkerhet. Det enda Du behöver göra är att logga in på din internetbank och välja ditt eget lösenord, som Du sedan använder på verifieringssidan vid kortbetalning. De flesta e-butiker använder denna typ av verifiering. Mer information finns på din Bank, SEB, Swedbank, Nordea och handelsbanken.
Kan jag få mitt paket levererat till annan adress?
Ja, det går utmärkt att skriva i vilken adress du vill ha ditt paket levererat. Om du väljer faktura som betalningsalternativ så skickar vi enbart till din folkbokföringsadress.
Vad har ni för leveranstid?
Normal leveranstid är ca 1 - 5 arbetsdagar. Vid hög arbebelastning eller om någon vara är slut på lager kan leveranstiden vara något högre, upp till någon vecka. Dessa leveranstider gäller vid kortbetalning, faktura, direktbetalning, Swish eller postförskott. Vid förskottsbetalning är leveranstiden 1 - 2 dagar längre.
Får jag returnera REA-varor?
Självklart! Vi har samma villkor som vid köp och retur av varor till ordinarie pris.
Kan jag returnera eller byta en vara?
Som kund har du alltid 14 dagars returrätt och öppet köp hos oss då vi följer distanshandelslagen. Hör av dig till oss på mail eller telefon och meddela att du vill returnera din beställning och lämna sedan in den på närmsta postombud. Returfrakten får du som kund stå för själv. Låt fakturan ligga kvar i paketet eller skriv fakturanummer på en lapp och lägg ner tillsammans med varorna i kartongen så att vi kan se att det är just du som har skickat tillbaka. Vid återsändning av en hel order så krediterar vi hela fakturans belopp, även fraktkostnaden. Om det är delar av din order så krediterar vi din faktura med summan för de varor som du har skickat tillbaka. Vid reklamation av defekt vara, kontakta alltid kundtjänst. Då skickar vi ut en returfraktsedel till dig och eventuellt ersättningsvara. Självklart står vi för frakten vid reklamation.
Har ni någon rabattkod jag kan ta del av?
Genom att följa oss på sociala medier som t.ex. Facebook och Instagram så är du alltid först med att ta del av våra rabatter och erbjudanden. Vi rekommenderar även att du skriver upp dig på vårt nyhetsbrev för att inte missa någonting.
Det har slutat bubblat i vattenlåset efter bara några dagar. Är något fel?
Ibland kan jäsningen avslutas på så lite som ett par dagar, det är mer sannolikt vid högre temperaturer.
Alla jäst jäser även olika snabbt vid olika temperaturer.
Har öl en hållbarhets/bäst före-tid?
Ja de flesta öl har ett tidsfönster när de är som bäst, detta beror på flera saker,
men generellt kan man säga att alkoholinnehållet, mängden humle tillsatt samt vilken temperatur den lagras vid är bidragande faktorer.
De flesta vanliga ale´s är bäst konsumerade inom några veckor till någon månad efter buteljering,
även om vissa mer komplexa öl smakar bättre efter 3-6 månader och en del även år.
Hur mäter jag alkoholhalten i min öl?
Om du vill veta alkoholen ”procenten” på din öl,
läs då av med hjälp av din hydrometer innan jäsningen påbörjats (ursprunglig densitet (OG)) och sedan ett till efter ölet har jäst färdigt och är redo att flaska, (slut densitet (FG)).
För att beräkna procenten i ölet används OG och FG i följande ekvation:
ABV = (OG-FG) x 131
d.v.s.
ABV = (1,056 - 1,014) x 131
ABV = 0,042 x 131 = 5,502%
Detta är inte en exakt beräkning eftersom det finns andra faktorer som är inblandade, men den är gångbar för en ungefärlig standardmätning.
Hur mycket kan man koka med en viss effekt?
Baserat på erfarenheter så är dessa rimliga värden med isolerade (tex ett liggunderlag) kastruller.
2000w kokar upp till 20l, 2800w kokar 20-36l, 3200w kokar 40-50l.
Har du mindre effekt kommer det ta lång tid att koka upp och du riskerar att få ett för klent kok.
Jag har inte tid att flaskan min bryggd i dag, hur länge kan jag lämna detta i jäskärlet efter att det har jäst klart?
Någon vecka extra brukar inte göra någon större skillnad, se bara till att det finns vatten i vattenlåset.
Kolsyresättningstabell
I tabellen anges jämviktstrycket i bar vid olika koldioxidhalter i ölet (angivna i volym/volym) och temperaturer.
|
Måste jag skaffa ett mindre fat än de stora på 19l om jag bara gör 10l öl åt gången?
Nej det går lika bra med en mindre mängd öl i fatet.
Det är ingen skillnad mot att fylla det helt med öl och sedan dricka upp hälften.
Se bara till att fylla det med kolsyra före du tappar över ölet och sedan ”lufta” med kolsyra efteråt.
Mina öl har ett sediment på botten, ska det vara så?
Ofiltrerade, flaskjästa öl innehåller naturligt jäst samt andra naturliga ämnen som faller till botten över tid (snabbare i kylskåp) och skapar över tid ett sediment på botten.
Dessa är ofarliga och vissa säger att de även har hälsofördelar!
Men om du vill ha ett något klarare öl utan bottensedimentet när du serverar ditt öl, häll då upp ölet i ett svep utom de sista centilitrarna i botten.
Mitt hus är varmare än den rekommenderade jäsningstemperaturen. Vad gör jag?
Du bör hitta den kallaste platsen i ditt hus, torrt och bort från direkt solljus.
Ett skåp eller skafferi kan vara den mest lämpliga platsen. Se till att temperaturen inte överstiger de värden som rekommenderas för den specifika jästen,
det kan leda till oönskade smaker. Man kan ställa jäskaret i ett större kärl med vatten med någon kylklamp för att få ner temperaturen,
nackdelen är att man får byta kylklamp då och då, om du har ett reservkylskåp kan du fästa en temperaturregulator till den, det är optimalt.
När är mina öl som bäst att dricka?
När du är törstig!
Men låt ölet stå minst två veckor på flaska i rumstemperatur så den får skapa kolsyra, sedan ställer du det så svalt du kan.
Starkare och eller öl med mer specialmalter behöver mer tid att utveckla och kommer vanligtvis smakar bättre efter mer tid i flaskan.
Vad är i flytande maltextrakt?
Maltextrakt är helt enkelt vört tillverkad av mältat korn som har reducerad vattenhalt då den dunstat bort i framställningen.
Vad är i torkad maltextrakt?
Torkat maltextrakt kallas också spraymalt, efter tillverkningsmetoden.
Efter mäskningen sprutas den koncentrerade vörten ut som en spraydimma, varvid den torkas till pulver.
Muntons torkade maltextrakt är allmänt erkänt som ett av världens bästa.
Varför är det viktigt att rengöra och sterilisera all utrustning?
Det är viktigt att rengöra och sterilisera all utrustning,
sterilisering dödar de flesta mikroorganismer som kan infektera ditt öl och som då leder till oönskade smaker,
vi rekommenderar PBW för grovrengöring samt StarSan för ytdesinficering.
Är era gräddsifoner ofarliga?
Många har säkert läst den tragiska nyheten om en gräddsifon som exploderat i England. Produkten var en billig kopia tillverkad i Kina och skall ha varit återkallad redan 2013 pga konstruktionsfel. Vi kan försäkra alla våra kunder om att de patroner och gräddsifoner vi säljer kommer från kvalitetstillverkaren Mosa som är världens största tillverkare av gräddsifoner. Sifonerna, och patronerna uppfyller alla europeiska säkerhetskrav och är helt säkra vid normal användning. Var därför uppmärksam när du köper en gräddsifon eller patroner att det är en kvalitetsprodukt från Mosa. Vi säljer endast godkända produkter.
Klicka här för att se Mosas säkerhetscertifikat.
Kombutchainstruktion
• 1. Koka upp 2 liter vatten i en kastrull, stäng av plattan, tillsätt 10g the i en nylonpåsen och låt dra i minst 15 minuter.
• 2. Te till kombucha ska få dra länge så att det utsöndras mer kväve, vilket svampen behöver.
• 3. Medan thé vätskan svalnar, tillsätt 1 dl socker som får lösas upp i vattnet. Sockret ”äts” sedan upp av jästsvampen.
• 4. Låt teblandningen svalna till rumstemperatur och häll över i ett kärl av glas. Här är det viktigt att det inte är ett kärl av exempelvis plast eller järn.
• 5. Tillsätt kombutchasvampen tillsammans med vätskan den ligger i.
• 6. I denna sura miljö kan inga skadliga bakterier utvecklas.
• 7. Täck över behållarens öppning med en duk och fäst med gummiband för att skydda den från små insekter och damm.
• 8. Ställ behållaren på en lugn, mörk och rumsvarm plats, Ju varmare det är desto snabbare går det. Solljus är dock skadligt för svampen.
• 9. Låt kombuchakulturen stå i 10 - 14 dagar, smaka sedan av varannan dag tills drycken känns klar, när du är nöjd är det dags att "skörda".
• 10. Tvätta händerna ordentligt och ta upp den nya kombuchasvampen som har bildats på ytan.
• 11. Skölj av den försiktigt under rinnande kallt eller ljummet vatten och lägg tillfälligt i en liten glasburk.
• 12. Häll på ca 2 dl av den färdiga drycken på svampen och sätt på ett lock. Detta tillsätter du i nästa kombuchasats du gör!
• 13. Nu kan du sila drycken och sätta den på flaska som den är eller smaksätta med exempelvis färskpressad ingefära, apelsin, lime eller äpple. En del juice och 5 delar kombucha är ett bra förhållande, men smaka dig fram till vad du föredrar.
• 14. När du hällt upp drycken i glasflaskor, låt stå i kylen för efterfermentering ca 3 dagar.
• 15. Nu är kombuchan klar att dricka. Tänk bara på att öppna flaskan försiktigt när drycken är klar.
• 16. Kombuchan kan bli ordentligt kolsyrad vid efterfermentering. Drycken håller sig sedan i flera månader i kylen.