Vad är American Brown Ale?
Som vi redan har nämnt så var brown ale från början det mörkare ölet som kom från England som varken var porter eller pale ale. De nordamerikanska hembryggarna inspirerades av den brittiska varianten och anpassade receptet till att passa den amerikanska drömmen. Resultatet blev en brown ale som är mörkare i färgen och med mer rostad malt.
Hur smakar en American Brown Ale? Den dominerande smaken på en amerikansk brown ale är helt klart malt och med aromer av karamell och choklad, och ibland även inslag av sirap och torkad frukt. Och trots att den amerikanska varianten är något beskare än den engelska så är beskan oftast liten till måttlig. Med en mindre beska och rostad maltsmak så passar det här ölet utmärkt till fläskkarré och kyckling, eller en härlig grillad biff med en fluffig sås till.
Brygg din egen American Brown Ale hemma
Nu har vi retat dina smaklökar tillräckligt länge, och vi är säkra på att du är sugen på att brygga din egen ale på en gång! Så, här bjuder vi på ett prisvinnande recept av American Brown Ale som finns i sitt original på homebrewersassociation.org. Detta ikoniska recept kommer från en äkta hembryggarlegend – Mike ”Tasty” McDole. Mike ”Tasty” McDole har varit med och utvecklat intresset och gemenskapen kring hembryggning av öl, och har även bryggt ihop flera prisvinnande recept, bland annat ”Janet’s Brown Ale”.
McDole tog hem guldmedaljen för bästa Brown Ale i ”National Homebrew Convention” år 2004 med ”Janet’s Brown Ale”, och att det tog hem guldet kanske inte är så konstigt när han har utvecklat receptet efter feedback från sin största kritiker: sin fru. Som ni kanske kan gissa så är även ölet döpt efter McDoles fru – Janet. Med det sagt så kommer här receptet på ”Janet’s Brown Ale”:
(Obs! Tänk på att det är ett amerikanskt recept baserat på andra mått och råvaror. Därför kan det skilja sig något.)
Recept: Janet’s Brown Ale
Ingredienser
Malt & Tillbehör
- 5.35 kg (11.8 lbs) pale ale malt https://www.pgw.se/pale-alemalt-1-kg-krossad.html
- 590 g (1.3 lbs) Caramel pils https://www.pgw.se/caramel-pils-1-kg-krossad.html
- 454 g (1 lbs) caramel amber https://www.pgw.se/caramel-amber-1-kg-krossad.html
- 363 g (0.8 lbs) wheat malt https://www.pgw.se/vetemalt-krossad-1-kg.html
- 181 g (0.4 lbs) ljus choklad malt https://www.pgw.se/ljus-chokladmalt-250-g-hel.html
- 227 g (0.5 lbs) bryggsocker @ 0 min https://www.pgw.se/bryggsocker-3-kg.html
Humle
- 35 g (1.25 oz.) US Northern Brewer humlepellets, 5.1 % a.a. (mäska)
- 35 g (1.25 oz.) US Northern Brewer humlepellets, 5.1 % a.a. (60 min)
- 21 g (0.75 oz.) US Northern Brewer humlepellets, 5.1 % a.a. (15 min)
- 35 g (1.25 oz.) Cascade humlepellets, 5.6 % a.a. (10 min)
- 50 g (1.75 oz.) Cascade humlepellets, 5.6 % a.a. (0 min)
- 50 g (1.75 oz.) Centennial humlepellets, 10.5 % a.a. (torrhumle)
https://www.pgw.se/cascade-pellets-100-g.html
https://www.pgw.se/humle-northern-brewer-pellets-100g.html
https://www.pgw.se/centennial-pellets-100-g.html
Jäst
Vi rekommenderar att välja någon av dessa jästar:
- Bulldog B5 American West https://www.pgw.se/bulldog-b5-american-west.html
- Öljäst Mangrove Jack's M42 Strong Ale https://www.pgw.se/oljast-mangrove-jack-s-m42-strong-ale.html
- White Labs California Ale WLP001 https://www.pgw.se/white-labs-california-ale-wlp001.html
Vatten
Ca 110 ppm, Mg 18 ppm, Na 17 ppm, SO4 350 ppm, CI 50 ppm, om du inte vattenbehandlat förr så kan du avstå detta, bra öl blir det ändå!!
Övriga tillbehör
- 190 g (1 cup) bryggsocker (vid flasktappning)
Specifikationer
- Ger ca 19 liter färdig American Brown Ale
- OG: 1.074 (18 °P)
- FG: 1.018 (4.6 °P)
- ABV: 7.4 %
- IBU: 38
- SRM: 20 EBC: 39
Gör så här
- Mäska malten tillsammans med den humlen som också ska mäskas. Mäska på 68 °C (154 °F) i ca 45 minuter.
- 2. Efter 45 minuter, höj värmen till 77 °C (170 °F) och låt det stå i 15 minuter. Laka sedan med samma värme tills du samlat ihop 24.5 L (6.5 gallons) av vörten.
- Hetta upp till kokning och låt vörten koka i 60 minuter, samtidigt som du adderar humlen efter utsatt tid i receptet (tiden står vid respektive humle).
- Kyl vörten till ungefär 20 °C (68 °F).
- Tillsätt jästen när temperaturen är mellan 15.5 – 20 ˚C (60 ˚F och 68 ˚F).
- När alen är färdig väntar bara flasktappning, eller servera direkt från ett ölfat!
Extraktversionen
Ingredienser
- 3,20 kg Light dry Malt Extrakt https://www.pgw.se/maltextrakt-ljust-torkat-500g.html
- 220 g Wheat dry Malt Extrakt https://www.pgw.se/maltextrakt-vete-500g.html
- 590 g (1.3 lbs) Caramel pils
- 454 g (1 lbs) caramel amber
- 181 g (0.4 lbs) ljus choklad malt
- 227 g (0.5 lbs) bryggsocker @ 0 min
Gör så här
- Lägg caramel pils, caramel amber och chokladmalten i en mäskpåse tillsammans med humlen som ska vara i mäsken i 68 °C (154 °F) i 30 minuter i 5.7 liter (1.5 gallons) vatten.
- Ta bort mäsken och humlen, låt den rinna av något, och blanda ut maltextraktet helt i den heta vörten.
- Justera volymen i kokkärlet till 25 liter (6.5 gallons).
- Fortsätt med kokningen och följ receptet enligt ovan.
https://www.pgw.se/blogg/delmaska.html visar hur extraktbryggning kan se ut.
https://www.pgw.se/blogg/tappa-om-pa-flaska.html
https://www.pgw.se/blogg/vattenbehandling-for-nyborjare-och-vidare.html
https://www.pgw.se/blogg/att-kolsyresatta.html
Så där har ni receptet på Mike ”Tasty” McDoles prisvinnande ”Janet’s Brown Ale”! Vi hoppas att era versioner på detta recept även kommer att ge er en guldmedalj – åtminstone på hemmaplan!