Vad är då en Saison egentligen? Det är ett gott öl i Pale Ale-klassen som ofta är flaskjäst. Ölet kännetecknas av att det är högt kolsyrat, fruktigt och kryddigt. Namnet Saison kommer från det fransk-vallonska ordet för säsong. Historiskt sett har detta öl bryggts med låg alkoholhalt. Moderna varianter av Saison har dock allt oftare en måttlig till hög alkoholhalt. Stilen som ett Saison-öl har klassas tillsammans med flera sorter allmänt som ett så kallat bondgårdsöl, även känt som farmhouse ale.
Historien om Saison
Först lite historia! Saison nämndes för första gången som Bière de saison' under den tidigare delen av 1800-talet. Då var det mest känt som ett öl från den belgiska industristaden Liège. I Liège bryggdes Saison av professionella bryggerier som en hållbar version om stadens speltöl (spelt kallas i folkmun ofta dinkel). Den traditionella versionen av ölet gjordes med mättat spelt och omältat vete. En viss mängd kornmalt användes också. Normalt sett bryggdes ölet på vintern och man drack det ungefär fyra till sex månader senare.
Dagens Saison bryggs inte längre säsongsmässigt, utan de tillverkas under hela året. En modern Saison är normalt sett mycket kolsyrad, kryddig och fruktig. I vissa Saisons har man tillsatt kryddor för att förhöja just de kryddiga tonerna som annars kommer från den speciella Saison-jästen. Även humlen bidrar med örtiga toner vilket bidrar till att ölet behåller sin fräschör över en längre tid.
När man jäser en Saison så gör man det i regel relativt varmt. Detta gör man för att man då framhäver jästens kryddiga övertoner och ger ett väl utjäst öl.
Så karaktäriseras Saison
Svenska Hembryggareföreningen (SHBF) sorterar in Saison under kategorin belgiskt och franskt ale och har gett Saison beteckningen 9H. Detta öl karaktäriserar SHBF på följande vis:
Saison är ett ljust, friskt och torrt öl med en lätt uppfriskande syrlighet, tydlig beska och kraftigt skum. Saison är mycket ljust halmgul till ljust brun till färgen. Den kan också variera från disig till kristallklar och har en fast och långvarig skumkrona.
Dess arom präglas av en syrlig fruktighet och kryddighet som ska kompletteras av en liten maltighet. Kryddor får förekomma men dessa ska inte dominera aromen. Det får även förekomma peppriga fenoler.
Ett Saison domineras av smak av frukt – till exempel citron eller apelsin – och en kryddighet. Smaken ska också domineras av en liten maltighet. Kryddor får förekomma men ska, precis som när det gäller aromen, inte dominera smakupplevelsen.
Humlesmaken hos ett Saison är lågt till medium. Beskan i ölet ska vara tydlig utan att dominera. Ett Saison ska också ha en uppfriskande syrlighet.
Då har det äntligen blivit dags för ett härligt recept på denna spännande öl. Vad passar då bättre än mitt alldeles egna recept från 2013 som också tog SM-guld under samma år: Cinq céréales Saison.
Recept: Cinq céréales Saison
Ingredienser:
- Pilsner 46,6 %
- Pale Ale Malt 23,3 %
- Wheat Malt 11,7 %
- Spelt (dinkel) 9,3 % – Denna får ni försöka hitta på dagligvaruhandeln. Den finns oftast i mjölform men försök att hitta krossat spelt, mjöl blir bara till en enda deg. Jag köpte med mig några kilo från norra Frankrike när jag var där på ett besök.
- Bovete 7,0 % – Även denna finns i dagligvaruhandeln
- Rye, Flaked 2,1 %
- Rakau Boil 60,0 min 19,2 IBUs
- Citra Boil 5,0 min 3,5 IBUs
- Jäst: Mangrove Jack's M29 French Saison, LalBrew Farmhouse eller White Labs Belgian Saison Ale
- Citra 2g/L – Dry Hop 6,0 Days Hop
- Orange Peel, Sweet (Secondary 6,0 days)
Tänk på att det är flera sädesslag som lätt bildar degklumpar, så rör i mäsken så att klumparna bryts upp.
Detta recept är mäskat i tre steg. Först 50°C i tio minuter, sedan 62°C i 30 minuter och slutligen 68°C i 30 minuter. Sedan följer en sista rast vid lakningen på 78°C.
Koka i minst 60 minuter. Själv kokade jag i 80 minuter totalt, varav de första 20 minuterna utan humle.
Jäst i 24°C tills allt är fullt utjäst.
OG 1.055
FG 1.012
ABV: 5,6%
Hoppas att ditt eget Saison smakar gott, samt att vi ses på nästa SM i hembryggning!